ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΑ ΣΧΕΔΙΑ!

Συνέντευξη του δημάρχου Κερατσινίου – Δραπετσώνας
Χρήστου Βρεττάκου στο site Portnet.
ΧΡ. ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ: ΜΕ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΑ ΣΧΕΔΙΑ!
Σε μια νέα τετραετία στοχεύει ο δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας
Ο συνομιλητής του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστου Βρεττάκου διακρίνει εξ αρχής μια ηρεμία και αυτοπεποίθηση, εν όψει των νέων δημοτικών εκλογών, στο πρόσωπο του δημάρχου. Δεν είναι μόνο ότι είναι Σάββατο πρωί, το Δημαρχείο είναι άδειο και στην είσοδο σε υποδέχεται μόνο ένα «ξεχασμένο» πανό με το προ πενταετίας σύνθημα «Όχι στην πώληση του λιμανιού», που ως γνωστόν πουλήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος το 2014 είχε υποστηρίξει τον Χρήστο Βρεττάκο. Η αυτοπεποίθηση και η ηρεμία προκύπτουν και από την γνώση μιας πραγματικότητας, που άλλωστε αποτυπώνουν και έρευνες που είναι γνωστό ότι έχουν γίνει τελευταία στην πόλη. Αυτές δείχνουν ότι η Δημοτική Αρχή Βρεττάκου έχει όντως καταφέρει να «σπάσει» τις κομματικές γραμμές. Σχεδόν ισομερώς στέκονται θετικά προς την Δημοτική Αρχή Βρεττάκου ψηφοφόροι της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς.
Θέλουμε να προκαλέσουμε τον δήμαρχο, για να ζωντανέψει η συζήτηση και του λέμε ότι το γεγονός της διακομματικής του αποδοχής μπορεί να αποδοθεί από κάποιον σε μια πολιτική τύπου «άρτος και θεάματα», που μέσα από το φεστιβάλ των Λιπασμάτων και τους πόρους που κατάφερε να δεσμεύσει από τον ΟΛΠ, προσφέρει η δημοτική αρχή.
Ο δήμαρχος δεν «τσιμπάει» και με ηρεμία καταθέτει συγκεκριμένα στοιχεία. «Κατ΄ αρχήν δεν είναι κακό, ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες και μάλιστα σε μια πόλη που πλήττεται από ανεργία, να μπορεί να προσφέρει μια δημοτική αρχή πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες μεγάλων καλλιτεχνών», υποστηρίζει. Και προσθέτει: «Από εκεί κι έπειτα είναι μύθος ότι εξασφαλίσαμε σχεδόν 20 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΛΠ», τονίζει. Και παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία.
«Τον Σεπτέμβριο του 2014 παραλάβαμε 9,1 εκατ. ευρώ στο ταμείο του δήμου. Από αυτά πληρώσαμε έξι εκατομμύρια «με το καλημέρα» σε ΙΚΑ, εφορία, καθυστερούμενους μισθούς, αλλά και επιστροφή ενός σημαντικού κονδυλίου για έργο του ΕΣΠΑ που δεν είχε πραγματοποιήσει η προηγούμενη αρχή. Στην πραγματικότητα είχαμε ένα ταμείο περίπου τριών εκατομμυρίων με το οποίο ξεκινήσαμε. Από εκεί κι έπειτα η νομική μας υπηρεσία κατάφερε να δεσμεύσει μετά από τελεσίδικη απόφαση που κερδίσαμε για τυπικούς λόγους, 6.8 εκατομμύρια ευρώ από τον ΟΛΠ, σε λογαριασμούς του σε πέντε τράπεζες. Έτσι ξεκινήσαμε με περίπου 10 εκατομμύρια. Αλλά το φεστιβάλ δεν κοστίζει πάνω από 200.000 ευρώ τον χρόνο, ενώ τα έσοδα από τα κυλικεία σχεδόν εξασφαλίζουν την χρηματοδότησή του. Πως λοιπόν μιλάμε για άρτο και θεάματα;»
Ο Χρήστος Βρεττάκος υποστηρίζει ότι κατάφεραν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά του δήμου, παραδεχόμενος ότι μετά την διάλυση που επικράτησε κατά την προηγούμενη δημοτική αρχή Ζαννή, αλλά και όλη την τελευταία 15ετία, όπως υποστηρίζει, κάνοντας αυτονόητα πράγματα, η δημοτική του αρχή καταφέρνει να ξεχωρίζει «όπως στους στραβούς ο μονόφθαλμος», όπως λέει χαρακτηριστικά.
«Για παράδειγμα, συνεχίζει, δημιουργώντας μια κεντρική αποθήκη των υλικών του δήμου, αντί για τις πολλές διάσπαρτες που υπήρχαν, καταφέραμε να πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση χώρου. Γενικότερα, με το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, αλλά και τη συμβολή της Περιφέρειας και προσωπικά του Αντιπεριφερειάρχη Γιώργου Γαβρίλη, πέρα από το φεστιβάλ που όντως έχει ξεπεράσει τα σύνορα της πόλης μας, εξασφαλίσαμε την λειτουργία Κέντρου Υγείας, το ανοιχτό θέατρο στο Καστράκι, σημαντικές αναπλάσεις στο Σελεπίτσαρι και στο πάρκο Πρέσοφ, ενώ ετοιμαζόμαστε να προχωρήσουμε στην ανάπλαση της κεντρικής πλατείας του δήμου, που είχε εγκαταλειφθεί χρόνια τώρα».
«Διεκδικούμε τα 240 στρέμματα της Εθνικής!»
Στο σημείο αυτό της συνέντευξης ο Χρήστος Βρεττάκος ξεδιπλώνει το όραμά του για ένα μεγάλο διαχρονικό αίτημα της πόλης, που εφόσον το υλοποιήσει – και ο ίδιος είναι βέβαιος ότι θα υλοποιηθεί – θα αλλάξει όντως, όχι μόνο το πρόσωπο της πόλης του, αλλά και θα αποτελέσει σημείο υπερτοπικής αναφοράς. Πρόκειται για την πρόταση απαλλοτρίωσης 240 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας. Αυτός ο χώρος αποτελεί την φυσική προέκταση των 86 στρεμμάτων που είναι ο χώρος των Λιπασμάτων.
«Άρα δεν μιλάμε μόνο για ένα φεστιβάλ. Αλλά για ένα μεγάλο κέντρο παιδείας, υγείας, άθλησης και αναψυχής, με πολύ πράσινο, αφού ο συντελεστής δόμησης ευτυχώς από 0,6 έπεσε με τροπολογία Σκουρλέτη στο 0,15%».
Ο Χρήστος Βρεττάκος έχει την πεποίθηση ότι θα προχωρήσει η απαλλοτρίωση, όχι μόνο γιατί έχουν δεσμευτεί γι΄ αυτόν τον σκοπό 17 εκατομμύρια ευρώ από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά κυρίως γιατί σε συνεργασία με την Περιφέρεια, έγινε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, στον οποίο μάλιστα συμμετείχαν 23 γραφεία και πλέον υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση «που στέκεται», όπως λέει χαρακτηριστικά, για την αξιοποίηση του χώρου. Μας εξηγεί ότι ουσιαστικά αυτός ο χώρος μπορεί να υποκαταστήσει το αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά που δεν υπάρχει πια, προκαλώντας μια σημαντική επισκεψιμότητα στο Κερατσίνι-Δραπετσώνα με τον υπερτοπικό του χαρακτήρα. Και παραθέτει μερικές ιδέες για το τι μπορεί να φιλοξενήσει ο χώρος.
Κατ’ αρχήν το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων που δεν θέλει να κάνει η Cosco στο κεντρικό λιμάνι. Ακόμα σε ένα μέρος του, μπορεί να εγκατασταθεί τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά, ή και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, ενώ με κατάλληλες αναπλάσεις, το Σφαγείο, το Silo, ο Σταθμός της Ηλεκτρικής και το Υαλουργείο μπορούν να αξιοποιηθούν για σύγχρονες λειτουργίες, φιλοξενώντας εκθεσιακό και συνεδριακό χώρο, ή εγκαταστάσεις ναυταθλητισμού στον όρμο του Σφαγείου. Κι ακόμα θα μπορούσε να υπάρχει εκεί μια σύγχρονη κλειστή αγορά, όχι στα πρότυπα του Mall, αλλά μικρών παραγωγών που θα μπορούν από όλη την Ελλάδα, χωρίς να ανταγωνίζονται την τοπική αγορά, να προωθούν τα προϊόντα τους. Και βεβαίως, προσθέτει ο Χρ.Βρεττάκος, θα εξασφαλιστούν 3-4.000 θέσεις παρκινγκ. Έτσι, φαίνεται να στοχεύει ο Χρήστος Βρεττάκος και στην δυναμική που πιστεύει ότι μπορεί να αναπτυχθεί από τους επιβάτες της κρουαζιέρας.
«Άλλος Δρόμος», μια όμορφη πολυχρωμία
Η συζήτηση φυσικά φτάνει κάποια στιγμή στην πολιτική. Πως μπορεί μια δημοτική αρχή να υποστηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την ΛΑΕ, που σε κάθε ευκαιρία καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος ο δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας δηλώνει βέβαια ανένταχτος στον χώρο της αριστεράς, αλλά η ισορροπία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ είναι όντως δύσκολη, θα παρατηρήσει κανείς. Με αυτοπεποίθηση υποστηρίζει ότι τη δημοτική του κίνηση «Άλλος Δρόμος» δεν την αγγίζουν τέτοιοι κλυδωνισμοί εφόσον η Διακήρυξή της αποτελεί το «Ευαγγέλιό της», όπως λέει χαρακτηριστικά. «Στον Άλλο Δρόμο επικρατεί μια όμορφη πολυχρωμία, υποστηρίζει. Κάποια μέλη του ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, κάποια στη ΛΑΕ, κάποιοι είναι ανένταχτοι. Τα κόμματα της αριστεράς είναι εκείνα που πρέπει να απαντήσουν, χθες, λέει χαρακτηριστικά, τι θα στηρίξουν. Εμείς δεν λέμε όχι στην στήριξη, αλλά αυτό αφορά τα κόμματα. Εμείς, με βάση την διακήρυξή μας είμαστε «εξαρτημένοι». Είμαστε με τους πολλούς, είμαστε ξεκάθαρα μια αριστερή κίνηση. Τα κόμματα της αριστεράς να βγουν και να που καθαρά τι στηρίζουν».
Κλείνοντας, τον ρωτάμε γιατί θα ήθελε να τον θυμούνται, όταν κάποια στιγμή πάψει να είναι δήμαρχος. Κι αφού μας λέει, με μια σεμνότητα, ότι θα ήθελε να θυμούνται τη δημοτική του αρχή κι όχι τον ίδιο, γιατί στάθηκε κοντά στους ανθρώπους και τα προβλήματά τους, κάνει μια παύση και μας λέει: «Θα ήθελα, όπως τώρα έρχονται μετά από 20 χρόνια παλιοί μου μαθητές και μου λένε «γεια σου δάσκαλε», δείχνοντάς μου την αγάπη τους, έτσι να με αγαπάνε οι συμπολίτες μου, όταν πάψω να είμαι δήμαρχος!»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα