Με τους αγώνες μας χτίζουμε την πόλη που μας αξίζει

Για το παρόν και το μέλλον του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας μίλησε στις 7 Ιουνίου στην κατάμεστη από κόσμο πλατεία Κύπρου, ο δήμαρχος της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι με αγώνες και επιμονή μπορούμε να χτίσουμε την πόλη που μας αξίζει, μια πόλη σύγχρονη, πράσινη, φιλική
στους κατοίκους της και ανθρώπινη.
Ο Χρήστος Βρεττάκος, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής δημοκρατικής διαδικασίας, αναφέρθηκε σε όλα τα μεγάλα και μικρά ζητήματα της περιοχής, παρουσιάζοντας το έργο της Δημοτικής Αρχής. Παράλληλα, έθεσε τους μεγάλους στόχους του επόμενου διαστήματος και επισήμανε τα προβλήματα που υπάρχουν.
Σε μια ομιλία εφ’ όλης της ύλης, ο Χρ. Βρεττάκος έκανε μία αποτίμηση της μέχρι τώρα πορείας της Δημοτικής Αρχής με βάση τη διακήρυξη και τις προεκλογικές θέσεις της δημοτικής κίνησης
του Άλλου Δρόμου.

Η αλήθεια για τα οικονομικά της πόλης

Αναφερόμενος σε μια σειρά από δράσεις, παρεμβάσεις και θέσεις της δημοτικής κίνησης, ο Χρ. Βρεττάκος υπενθύμισε ότι το «2014 σας καλούσαμε, με βάση τις συλλογικές αξίες και τους αγώνες
για ζωή, να πάρουμε στα χέρια μας από κοινού την υπόθεση της τοπικής κοινωνίας. Να απελευθερώσουμε τον Δήμο από την κακοδιαχείριση, τα προβλήματα, την ταλαιπωρία και την καταθλιπτική πραγματικότητα. Να στείλουμε παντού το μήνυμα της αντίστασης, της συμμετοχής, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης».
Μιλώντας αρχικά για το θέμα των οικονομικών του Δήμου και της διαχείρισής του, ο δήμαρχος τόνισε ότι «παραλάβαμε ταμείο 9 εκατομμύρια και χρέη 13 εκατομμύρια, ενώ σήμερα έχει εξοφληθεί το 80% των χρεών και το αποθεματικό του δήμου είναι 11 εκατομμύρια». Ωστόσο, σημείωσε ότι
«στη δική μας αντίληψη, οι δήμοι δεν πρέπει να λειτουργούν ως εταιρείες, όπως τους αναγκάζουν οι επιταγές των μνημονίων, αλλά θα έπρεπε ν’ ανταποδίδουν στους δημότες τα έσοδα που μαζεύουν από τους ίδιους τους δημότες».

H πόλη της αλληλεγγύης

Περαιτέρω, ο δήμαρχος τόνισε τη βασική προτεραιότητα της πολιτικής της δημοτικής αρχής, που είναι οι άνθρωποι της πόλης και οι ανάγκες τους.
Βασική προτεραιότητα μας ήταν μία, τόνισε, «οι ανθρώπινες ανάγκες». Με βάση αυτό επισήμανε ότι «σε μια πόλη που πλήττεται ευθέως και άμεσα από την ανθρωπιστική κρίση, με ανθρώπους τσακι-
σμένους και στα όρια της εξαθλίωσης, κύριο και πρώτο μέλημά μας υπήρξε μία δημοτική κοινωνική πολιτική.
Με το Κοινωνικό Παντοπωλείο που δημιουργήσαμε, το Κοινωνικό Ιχθυοπωλείο, το Κοινωνικό Μαγειρείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, την απαλλαγή από δημοτικά τέλη όσων δεν μπορούν να ανταποκριθούν, τη δωρεάν ή με χαμηλό αντίτιμο πρόσβαση σε πολιτιστικά και αθλητικά
γεγονότα, θεάματα και αγαθά προσφέραμε ανακούφιση σε όσους και όσες το έχουν ανάγκη

Κι αυτό, όχι γιατί είμαστε καλύτεροι άνθρωποι, ούτε για να κερδίσουμε κάτι σε αυτή ή την άλλη ζωή, αλλά για έναν και μόνο λόγο. Επειδή έχουμε την πολιτική βούληση και τη διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, η οποία προτάσσει τηνανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Ανάγκη οι ελεύθεροι- δημόσιοι χώροι

Σε μια περίοδο, κατά την οποία οι περισσότεροι χώροι πρασίνου της Αττικής υφίστανται συνεχείς και σημαντικές πιέσεις υποβάθμισης, όπως, παραχωρήσεις σε ιδιώτες, αλλαγή χρήσης και ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση, ο Χρ. Βρεττάκος τόνισε τη σημασία που έχουν αυτοί για τους κατοίκους της Αττικής και συγκεκριμένα της πόλης μας.

«Η υπόθεση των Λιπασμάτων αποτελεί σύμβολο αγώνα και μάχης για την υπεράσπιση και αξιοποίηση του δημόσιου χώρου», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «αποτελεί επίσης, παράδειγμα για τις μικρές νίκες που μπορούμε να πετυχαίνουμε στο δρόμο για τις μεγάλες». Παράλληλα πρόσθεσε πως «ένα συλλογικό όραμα ολόκληρων δεκαετιών πήρε σάρκα και οστά. Ο ιδιαίτερος αυτός σε ομορφιά ελεύθερος χώρος κερδήθηκε μετά από αγώνες της τοπικής κοινωνίας και με τη
βοήθεια της σημερινής κυβέρνησης και της Περιφερειακής Αρχής παραδόθηκε
εκεί που ανήκει, στους ανθρώπους της πόλης.
Σε εκείνους που για χρόνια υπέφεραν από τις ρυπογόνες δραστηριότητες της βαριάς βιομηχανίας, σε εκείνους που τους στέρησαν την πρόσβαση στη θάλασσα.
Χωρίς εργολάβους, μίζες και αδιαφανείς διαδικασίες, οι δυνάμεις του Δήμου κατόρθωσαν σε λίγο χρονικό διάστημα να ζωντανέψουν την περιοχή και να την παραδώσουν καθαρή και αναμορφωμένη στους πολίτες». Επίσης, αναφέρθηκε στην περιοχή του Καστρακίου και υπογράμμισε ότι «άλλο ένα έργο υπερτοπικής
σημασίας που αναμένεται να αλλάξει την όψη της πόλης και να αποτελέσει εστία πρασίνου και αναψυχής είναι το Καστράκι».

Κλείνει η ανοιχτή πληγή των παιδικών χαρών 

Σε ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισε η παρούσα Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες του Δήμου, αναφέρθηκε εκτενώς ο δήμαρχος. Πρόκειται για τις παιδικές χαρές.
«Η Δημοτική Αρχή έθεσε εξαρχής στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων της την ανακατασκευή τους», υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε ότι «στόχος της ήταν οι μικροί μας δημότες να απολαμβάνουν το συντομότερο δυνατό ασφαλείς και πιστοποιημένες παιδικές χαρές.
Με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής και κόντρα σε γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, η Δημοτική Αρχή προχώρησε στην ανακατασκευή μιας σειράς από παιδικές χαρές που μέχρι τώρα ήταν κλειστές λόγω ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας.
Ήδη 30 παιδικές χαρές του Δήμου μας είναι έτοιμες, πιστοποιημένες και ασφαλείς, ενώ μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι και οι 48 παιδικές χαρές της πόλης θα είναι έτοιμες να μπορούν να τις απολαμβάνουν τα παιδιά της πόλης.

Προτεραιότητα: σχολικές υποδομές και βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί 

«Απόλυτη προτεραιότητα μας ήταν και παραμένει η ομαλή και σωστή λειτουργία των σχολικών υποδομών, των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών», υπογράμμισε στην ομιλία του ο Χρ. Βρεττάκος.
Ο δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα και μεταξύ άλλων είπε ότι «μία από τις πρώτες ενέργειές μας ήταν η κατάργηση των τροφείων για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στους Σταθμούς μας, ενώ φροντίσαμε, παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες, να είμαστε κάθε χρόνο έτοιμοι από υλικοτεχνικής πλευράς να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν. Χωρίς να ζητιανεύουμε πετρέλαιο από επιχειρηματίες και δίχως να ζητάμε ελεημοσύνες με άλλου είδους ανταλλάγματα είμαστε σε θέση να ανταποκρινόμαστε με αξιοπρέπεια στις ανάγκες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών».
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο γεγονός ότι η «Παιδική Στέγη Κρώσφηλδ» ξανανοίγει τις πόρτες της, για να γεμίσει πάλι παιδικές φωνές και χαμόγελα. Μετά από αγώνες της τοπικής κοινωνίας και πολύμηνες προσπάθειες συνεννόησης της Δημοτικής
Αρχής με το Ίδρυμα και τη βοήθεια της υφυπουργού Θ. Φωτίου, ο δήμαρχος τόνισε ότι «παραχωρήθηκε τελικά η χρήση της «Στέγης Κρώσφηλδ» στον Δήμο και τις επόμενες μέρες ξεκι-
νούν οι εργασίες».
Στις συνθήκες της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουμε, η φροντίδα του μέγιστου δυνατού αριθμού
παιδιών, σε ένα περιβάλλον επαρκές, ασφαλές και πολιτισμένο, αποτελεί βασικό μέλημα της Δημοτι-
κής Αρχής. Σε ό,τι αφορά τις σχολικές υποδομές του Δήμου, ο δήμαρχος τόνισε ότι «τα παλιά και
γερασμένα κτήρια ανακαινίστηκαν σε σημαντικό βαθμό, βάφτηκαν και απέκτησαν
μεγαλύτερη χρηστικότητα προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Φτιάχτηκαν σχολικές αυλές και έγινε ενεργειακή αναβάθμιση με αλλαγή σε πολλά κτήρια των κουφωμάτων, ώστε να περιοριστούν οι απώλειες ενέργειας. Η καθημερινότητα των σχολείων αντιμετωπίστηκε ανάλογα με τις έκτακτες επιχορηγήσεις στις σχολικές επιτροπές. Υδραυλικά, ηλεκτρολογικά όπως και εργασίες βαψίματος βελτίωσαν την κατάσταση στις σχολικές μονάδες».

Προτεραιότητα ο τομέας της Υγείας

Ο Χρ. Βρεττάκος στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα του τομέα Υγείας στην πόλη μας και αναφέρθηκε εκτενώς στις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία του Κέντρου Υγείας, που στο παρελθόν εγκαινιάστηκε από δημοτικές αρχές και υπουργούς, αλλά ποτέ δεν κατασκευάστηκε ούτε και λειτούργησε.
«Με αθόρυβες κινήσεις και χωρίς τυμπανοκρουσίες», είπε ο δήμαρχος, «η Δημοτική Αρχή και οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου προετοίμασαν ολοκληρωμένη μελέτη, την οποία υπέβαλαν ως πρόταση ένταξης ανέγερσης Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ώστε να εξασφαλίσουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ που είναι απαραίτητα για την ανέγερσή του.
Και έτσι, καταφέραμε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές (το υπουργείο Υγείας, την Περιφέρεια Αττικής και τη 2η ΔΥΠΕ), την ένταξη της πρότασής μας στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, για πρώτη φορά στα χρονικά. Tο Κέντρο Υγείας θα ανεγερθεί σε χώρο επιφάνειας 3.967,50μ2 εντός της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα Πειραιά, με σκοπό την επέκταση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας μέσω του εν λόγω Κέντρου».
Ταυτόχρονα υπογράμμισε τη στήριξη του Δήμου στη λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων της Δραπετσώνας – Κερατσινίου και της νέας δομής, της Τοπικής Μονάδας Υγείας(ΤΟΜΥ).
Επίσης, πρόσθεσε πως «το επόμενο διάστημα το Κοινωνικό Φαρμακείο να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες όλο και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού».

Πολιτισμός για όλους

Στην ομιλία του ο δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στην έντονη πολιτιστική ζωή τη πόλης και τη στήριξη που προσφέρει ο Δήμος σε αυτή. «Μας ενδιαφέρει όλο τον χρόνο να γίνονται στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα πολιτιστικά γεγονότα», επισήμανε και συμπλήρωσε ότι «παράλληλα με την τεράστια ιστορική πολιτιστική παράδοση της πόλης, επιδιώκουμε ένα διαρκές πολιτιστικό πρόγραμμα που να κάνει ολόκληρη την πόλη πιο φιλική».
Σε αυτό το πλαίσιο έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Φεστιβάλ στη θάλασσα, στην περιοχή των Λιπασμάτων, μίλησε για τα τρία θερινά Δημοτικά Σινεμά, τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα του Δήμου, τις 3 Δημοτικές βιβλιοθήκες της πόλης, αλλά και τη σημαντική και μεγάλη προσφορά των πολιτιστικών και εξωραϊστικών συλλόγων της περιοχής.

Στηρίζουμε τον αθλητισμό της πόλης

«Με βασικό γνώμονα ότι ο αθλητισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό, το οποίο προάγει την ψυχική, πνευματική και σωματική υγεία, προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα σε μια σειρά από σημαντικές εργασίες που αναμορφώσανε τα γήπεδα της πόλης μας, καθώς και στην κατασκευή νέων χώρων άθλησης», υπογράμμισε σχετικά με τις αθλητικές υποδομές του Δήμου.
Ο Χρ. Βρεττάκος τόνισε ότι «για χρόνια ολόκληρα οι αθλητικές υποδομές της περιοχής είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, με αποτέλεσμα οι πολίτες να αθλούνται σε απαράδεκτες καταστάσεις και τραγικές συνθήκες.
Μετά την επανακατασκευή του δημοτικού γηπέδου «Π. Σαλπέας», τις σημαντικές παρεμβάσεις στα ποδοσφαιρικά γήπεδα της Δραπετσώνας και της Χαραυγής, έγιναν σημαντικές εργασίες ανακατασκευής στα κλειστά γυμναστήρια «Αρ.Παπαμιχαήλ» και «Π. Νικολαΐδης», καθώς και στο κολυμβητήριο στη Χαραυγή.
Παράλληλα, πολλά μικρά γήπεδα, ανακατασκευάζονται και δημιουργούνται νέα, με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση προς τους πολίτες και με την χαμηλότερη μηνιαία συνδρομή στην χώρα, αναφορικά με το κολυμβητήριο της πόλης».

Με αγώνες κατακτάμε το μέλλον

Ο δήμαρχος έκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «μοναδικά μας κριτήρια είναι τα συμφέροντα αυτής της πόλης, οι αξίες της Αριστεράς και οι θέσεις του Άλλου Δρόμου.
Δεν υποχωρούμε και δεν τα διαπραγματευόμαστε ούτε απέναντι σε εχθρούς ούτε απέναντι σε φίλους. Συνεχίζουμε και μαζί δημιουργούμε την πόλη που μας αξίζει. Η προσπάθεια να οικοδομήσουμε μια κοινότητα εργασίας και ζωής συνεχίζεται καθημερινά.
 Τίποτα όμως δε χαρίζεται, με κοινή προσπάθεια, επιμονή και θέληση κατακτάμε τα δικαιώματά μας

Άρθρο από την εφημερίδα ''Πόλις''
Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»