ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ" ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ ;

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΉΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ "ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ"
ΦΤΑΝΕΙ Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΠΟΧΗ ;
Για όλους και όλες τους δημοτικούς συμβούλους που εκλέχτηκαν με ψηφοδέλτιο του «Άλλου Δρόμου» είναι αυτονόητο ότι το εκλογικό σύστημα που πρέπει να ισχύει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι η απλή ανόθευτη αναλογική.
Πρόκειται για το εκλογικό σύστημα για το οποίο μόνο η Αριστερά για δεκαετίες αγωνιζόταν να επιβληθεί.
Είναι βαθιά η πεποίθησή μας ότι τις δημοτικές αρχές πρέπει να τις επιλέγουν οι ψηφοφόροι και όχι κομματικά επιτελεία ή μικρά και μεγάλα συμφέροντα, που είτε θα επιλέγουν τον δήμαρχο, είτε θα αποφασίζουν την πολιτική που θα ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, που θα αναδεικνύεται ερήμην των δημοτών.
Επομένως, όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Άλλου Δρόμου» απαιτούν να ισχύσει στις επόμενες δημοτικές εκλογές η απλή ανόθευτη αναλογική.
Ταυτόχρονα και χωρίς ψευδαισθήσεις, γιατί γνωρίζουμε τους συσχετισμούς και την πολιτική λογική των χώρων που δρουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα παλέψουμε να έχει η Δημοτική μας Κίνηση από την πρώτη Κυριακή της εκλογικής μάχης, ένα τέτοιο ποσοστό, ώστε με τους δημοτικούς συμβούλους που θα εκλέξει να υλοποιήσει αυτά που πρόκειται να δεσμευτεί προεκλογικά.
Μπορεί άραγε το εκλογικό σύστημα από μόνο του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων;
Σήμερα, το κράτος ενώ παίρνει από τους πολίτες μέσω της φορολογίας 10 ευρώ για να τα αποδώσει στους Δήμους, αποδίδει μόλις τα 4 ευρώ. Συνεπώς, αν δεν υπάρξει αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η απλή αναλογική δε θα λύσει κάτι από μόνη της.
Αν δεν καθοριστούν με ξεκάθαρο τρόπο οι αρμοδιότητες των Δήμων και ταυτόχρονα δε θεσμοθετηθούν οι ανάλογοι πόροι, η απλή αναλογική δε θα λύσει κάτι από μόνη της.
Αν δεν γκρεμιστεί το γραφειοκρατικό δομημένο σύστημα για να μπορούν οι Δήμοι, με γρήγορο τρόπο, να λύνουν τα προβλήματα των δημοτών, η απλή αναλογική δε θα λύσει τίποτα από μόνη της.
Αν οι Δήμοι δε στελεχωθούν με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό, για να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις και τις ανάγκες της πόλης, τότε η απλή αναλογική δε θα λύσει τίποτα από μόνη της.
Αν επίσης οι Δήμοι δεν αφεθούν να λύνουν μόνοι τους τα ζητήματα που τους αφορούν και η κεντρική εξουσία καθορίζει τα πάντα, τότε η απλή αναλογική δε θα λύσει τίποτα από μόνης της.
Αν οι δημοτικοί υπάλληλοι υποχρεώνονται από την κεντρική κυβέρνηση να κατάσχουν την πρώτη κατοικία των δημοτών όταν χρωστούν και τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούν να τους προστατέψουν, τότε η απλή αναλογική δε θα μπορεί και πάλι να λύσει τίποτα από μόνη της.
Αν δε δημιουργηθούν Θεσμοί συμμετοχής των πολιτών, ώστε να μπορούν να συνδιαμορφώνουν τη δημοτική πολιτική, τότε η απλή αναλογική δε θα λύσει κάτι από μόνη της.
Αν οι δυνάμεις καταστολής ανοίγουν τα κεφάλια των διαδηλωτών, τότε η απλή αναλογική δε θα λύσει κάτι από μόνη της.
Αν οι μνημονιακές πολιτικές εξακολουθούν να τσακίζουν ανθρώπινες ζωές, τότε η απλή αναλογική δε θα λύσει κάτι από μόνη της.
Αν, αν, αν…
Πολλά και ατελείωτα «αν».
Ας απαντήσουμε λοιπόν όλοι και όλες μας το αυτονόητο για τους δημοτικούς συμβούλους του «Άλλου Δρόμου»: Απλή και ανόθευτη αναλογική στις δημοτικές εκλογές. Ταυτόχρονα ας ανοίξουμε μία σοβαρή συζήτηση ενόψει του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση, προσπαθώντας να δώσουμε θετικές απαντήσεις στα πολλά «αν», προς όφελος των συνδημοτών μας.
Σε αυτή την προσπάθεια, οι δημοτικοί σύμβουλοι του «Άλλου Δρόμου» είναι υποχρεωμένοι από τη συνείδησή τους να υπογράφουν κείμενα με την ξεκάθαρή τους θέση για το εκλογικό σύστημα, αλλά και με τη συμμετοχή τους στους αγώνες να υπογράφουν καθημερινά τη θέση τους για Τοπική Αυτοδιοίκηση που δε θα αποτελεί το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας και της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα