Συνεχίζονται με σταθερούς και γοργούς ρυθμούς οι εργασίες-παρεμβάσεις στο χώρο των Λιπασμάτων.

Η Δημοτική Αρχή πιστή στις δεσμεύσεις της και σε συνέχεια των παρεμβάσεων που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, συνεχίζει τις παρεμβάσεις και τις εργασίες στο χώρο των Λιπασμάτων προς όφελος των πολιτών.
Η αποδοχή των έργων, των κατασκευών και των εκδηλώσεων του προηγούμενου καλοκαιριού από χιλιάδες πολίτες που επισκέφτηκαν τον Πολυχώρο Λιπασμάτων, δίνουν το έναυσμα για την συνέχιση των έργων με ακόμα ποιο εντατικούς ρυθμούς και στο υπόλοιπο χώρο που έχει παραχωρηθεί από την κυβέρνηση στο δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας.


Με σχεδιασμό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, με την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν καθημερινά οι εργαζόμενοι του Δήμου και στα πλαίσια των προτάσεων που αναδείχθηκαν από τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αυτό το καλοκαίρι θα παραδοθεί στους πολίτες άλλο ένα κομμάτι γης που δεκαετίες ήταν αποκλεισμένο από τους πολίτες της για χρήσεις αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής. Οι προσπάθειες διάφορων συμφερόντων μικρών και μεγάλων, που λυμαίνονταν το χώρο και δημιουργούσαν συνθήκες αποκλεισμού της περιοχής για τους πολίτες, δεν μας πτοούν αλλά μας κάνουν ακόμα πιο αποφασιστικούς ώστε να δημιουργήσουμε μια πόλη ανθρώπινη, με διεξόδους για τον πολίτη με ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, δωρεάν παροχές και υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού και αναψυχής.
Αυτή την Τετάρτη 14/2/18 στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα συζητηθεί το σχέδιο των εργασιών της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και η πρόταση της δημοτικής αρχής για το χώρο του Κράκαρη, του Σιλό και του ήδη διαμορφωμένου χώρου στην περιοχή των Σφαγείων.
Ακολουθεί αναλυτικά η εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας:

ΕΙΣΗΓΗΣΗ   ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ  Τ.Υ.


Παρακαλούμε για την λήψη απόφασης για την ένταξη των αναφερόμενων εγκαταστάσεων στους  κοινόχρηστους χώρους περιοχής Λιπασμάτων, ο οποίος παραχωρήθηκε με βάση το άρθρο 19 του Ν.4404/16 (ΦΕΚ 126/Α/08-07-2016) στον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 4067/2012 σε συνδ. Με την Υ.Α. 52716/2001, με βάση το συνημμένο σχέδιο κλίμακας 1: 1000 της αρχιτέκτονος μηχανικού Χριστίνας Γεωργά, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις υφιστάμενες διατάξεις.

Το σχέδιο διαμόρφωσης εκπονήθηκε με βάση:

·        Το άρθρο 19 του Ν.4404/16  (ΦΕΚ 126/Α/08-07-2016)
·        Το άρθρο 28 του Ν.4342/15  (ΦΕΚ 143/Α/09-11-2015)

Στον κοινόχρηστο χώρο των λιπασμάτων, βάση του ΦΕΚ 143/Α/09-11-2015, σχετικά με τις χρήσεις γης, προς όφελος και εξυπηρέτηση των πολιτών και βάση της υπ’ αρίθμ. 168/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, σχετικά με την «Έγκριση κατασκευών σε κοινόχρηστο χώρο των Λιπασμάτων σύμφωνα με το άρθρο 20 του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ)», έχουν υλοποιηθεί χρήσεις πολιτισμού, με την κατασκευή του υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου, με τις εγκαταστάσεις που το συνοδεύουν, χρήσεις αθλητισμού, με την κατασκευή των υπαίθριων ανοιχτών γηπέδων, χρήσεις αναψυχής, με την κατασκευή του αναψυκτηρίου και την ανάπτυξη χώρου τραπεζοκαθισμάτων  και πρασίνου, με την οργανωμένη δενδροφύτευση, με τον εξωραϊσμό και την αισθητική τους αναβάθμιση, τον εξοπλισμό και την ασφάλεια τους και γενικά κατασκευές για την εξυπηρέτηση προορισμού των χώρων αυτών.

Σήμερα έχουν υλοποιηθεί:

·        Γήπεδο ποδοσφαίρου 5*5
·        Γήπεδο τένις
·        Γήπεδο καλαθοσφαίρισης
·        Αποδυτήρια
·        Υπαίθριο ανοιχτό θέατρο
·        Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως καμαρίνια και WC ανδρών,  γυναικών και ΑΜΕΑ
·        Αναψυκτήριο

Σχετικά με τις ως άνω κατασκευές, όπως το υπαίθριο ανοιχτό θέατρο, τα καμαρίνια, τα WC ανδρών,  γυναικών και ΑΜΕΑ και το αναψυκτήριο είναι λυόμενες και προσωρινές κατασκευές. Δεν απαιτήθηκαν εκσκαφές για την θεμελίωση των κτισμάτων. Έχουν υλοποιηθεί διαμορφώσεις εδάφους σε ύψος +-0,80μ. για την δημιουργία διαδρομών και κεκλιμένων επιπέδων, με μηχανικά μέσα κάλυψης υψομετρικών διαφορών, καθώς και κατασκευές για την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων. Οι εργασίες αυτές εμπίπτουν στην πρόβλεψη του άρθρου 20, του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ), για τις οποίες δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.
Οι ως άνω εργασίες στην περιοχή των Λιπασμάτων, του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας, συνέβαλαν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου της περιοχής, ενώ οι ως άνω υλοποιημένες εγκαταστάσεις και το μελλοντικό έργο, έχουν αποτελέσει χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Το ζητούμενο ήταν και είναι ένα αισθητικά βελτιωμένο περιβάλλον με ποικιλία χρήσεων και δράσεων. Το αποτέλεσμα θα είναι η αναβάθμιση της περιοχής και του αστικού τοπίου, προς ικανοποίηση των κατοίκων και των επισκεπτών της περιοχής, τόσο οπτικά όσο και χρηστικά. Η σκοπιμότητα του έργου είναι ευρύτερη της αναβάθμισης μιας συγκεκριμένης περιοχής και αφορά  το σύνολο της πόλης.

Η επέκταση του σχεδίου περιλαμβάνει:

ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΡΑΚΑΡΗ
Η περιοχή που ορίζεται στα ανατολικά από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη και τον ταινιόδρομο του εργοστασίου της Ανώνυμης Ελληνικής Εταιρείας Χημικών Προϊόντων (ΑΕΕΧΠ – Λιπάσματα Δραπετσώνας) και εκτείνεται προς τα δυτικά έως και το Μνημείο του Θεμιστοκλή – Φάρος θα διαμορφωθεί για την υποδοχή χρήσεων αναψυχής και αθλητισμού. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν:
·             1 Γήπεδο καλαθοσφαίρισης
·             Παιδική χαρά
·             Αναψυκτήριο
·             Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, φυλάκιο, χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων και χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.

Κατασκευαστικά θα επιλεγεί οι άνω χώροι, όπως το αναψυκτήριο, το WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, και το φυλάκιο να είναι λυόμενες και προσωρινές κατασκευές. Το έδαφος θα διαμορφωθεί κατάλληλα, ενώ παράλληλα θα κατασκευαστούν διάδρομοι και τα απαραίτητα κεκλιμένα επίπεδα για την εύκολη προσβασιμότητα των χώρων από τα άτομα με αναπηρία.
Η επιλογή των παραπάνω χρήσεων έχει στόχο την προσέλκυση όλων των πληθυσμιακών ομάδων από τις μικρότερες ηλικίες έως και τις μεγαλύτερες. Ο χώρος της παιδικής χαράς θα διαμορφωθεί συμφώνα με τις ισχύουσες προδιαγραφές ασφαλείας προσφέροντας τις κατάλληλες συνθήκες χρήσης από το παιδικό κοινό και τους συνοδούς του. Παράλληλα, το γήπεδο καλαθοσφαίρισης θα δίνει τη δυνατότητα στο νεανικό-ενήλικο κοινό να χρησιμοποιεί έναν χώρο υψηλών προδιαγραφών για να αθληθεί. Οι χώροι του αναψυκτήριου μαζί με τους υπαίθριους χώρους τοποθέτησης των τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και η διαπλάτυνση του πεζοδρόμου, μήκους 157μ., από τρία μέτρα (3μ.) σε οχτώ μέτρα (8μ.) κατά μήκος της ακτογραμμής, θα δημιουργήσουν χώρους ανάπαυσης και περιπάτου για όλες τις ηλικίες. Σε αυτήν την επιμήκη πλατφόρμα θα τοποθετηθούν από την μια πλευρά της ανά ίσα διαστήματα καθίσματα-ζαρντινιέρες προσφέροντας τη δυνατότητα σκίασης, ανάπαυσης και θέας προς τη θάλασσα. Επίσης ο χώρος της πλατφόρμας από την πλευρά της θάλασσας θα είναι ιδανικός για τους ερασιτέχνες ψαράδες της περιοχής. Επιπροσθέτως, την περιοχή θα διατρέχουν ένας πεζόδρομος και ένας ποδηλατόδρομος, οι οποίοι θα την συνδέουν με την ευρύτερη περιοχή των Λιπασμάτων. Με οργανωμένη φύτευση θα ενισχυθεί η υφιστάμενη, αναβαθμίζοντας αισθητικά τον περιβάλλοντα χώρο και δημιουργώντας συνθήκες σκίασης για τους θερινούς μήνες.

ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΙΛΟ
Η περιοχή που περιλαμβάνει τις κτηριακές εγκαταστάσεις του Σιλό και της Καμινάδας και γειτνιάζει με τις εγκαταστάσεις της εταιρείας COSCO έχει επιλεχθεί να φιλοξενήσει χρήσεις πολιτισμού, αθλητισμού και αναψυχής. Συγκεκριμένα θα υλοποιηθούν:
·             1 Γήπεδο ποδοσφαίρου άμμου
·             1 Skate Park
·             Αποδυτήρια
·             Υπαίθριο ανοιχτό αμφιθέατρο
·             Χώρος θερινού κινηματογράφου
·             Αναψυκτήριο
·             Λειτουργίες που εξυπηρετούν τις εγκαταστάσεις, όπως WC ανδρών, γυναικών και ΑΜΕΑ, χώρος στάθμευσης ποδηλάτων.
Για την ομαλή ένταξη των νέων διαμορφώσεων του περιβάλλοντα χώρου και κτιριακών εγκαταστάσεων στο υφιστάμενο βιομηχανικό τοπίο, θα χρησιμοποιηθούν υλικά όπως το μέταλλο, το ξύλο και το σκυρόδεμα.
Η επιλογή του συνδυασμού τριών διαφορετικών αξόνων χρήσεων αποσκοπεί να προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων προσελκύοντας ομάδες κοινού διαφορετικών ενδιαφερόντων. Στόχος του σχεδιασμού είναι ο αρμονικός και λειτουργικός συνδυασμός όλων των χρήσεων δίνοντας ομαλή πρόσβαση προς την θάλασσα και αναδεικνύοντας τα διατηρητέα κτήρια του Σιλό και της καμινάδας. Διάδρομοι και πλατώματα θα διατρέχουν την περιοχή δημιουργώντας τις απαραίτητες συνδέσεις και χώρους εκτόνωσης μεταξύ των διαφορετικών λειτουργιών. Το γήπεδο ποδοσφαίρου άμμου και το skate park θα δημιουργούν μια ενότητα που εντάσσεται στον τομέα του αθλητισμού και απευθύνεται κυρίως στο νεανικό κοινό. Το υπαίθριο ανοιχτό αμφιθέατρο θα χωροθετηθεί κοντά στην ακτογραμμή και θα ενοποιηθεί με τις πλατφόρμες που προσφέρουν πρόσβαση και θέα προς τη θάλασσα. Το αναψυκτήριο θα λειτουργεί συνδυαστικά με το θερινό κινηματογράφο δίνοντας ζωή στον περιβάλλοντα χώρο μπροστά από το κτήριο του Σιλό. Την περιοχή θα διατρέχει ένας πεζόδρομος και ένας ποδηλατόδρομος, που θα την συνδέει με τις υπάρχουσες υλοποιημένες κατασκευές.

Η συνολική φιλοσοφία των παραπάνω διαμορφώσεων, εντάσσεται ομαλά, στην γενική διάταξη του 1ου Βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που υλοποιήθηκε για την συνολική έκταση των 640 στρεμμάτων και δεν επηρεάζουν το σύνολο της διαμόρφωσης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα