Απόφαση σταθμός για τους εργαζόμενους στο Δήμο

Στο έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, με παρόντες μόνο τα μέλη της Δημοτικής Κίνησης 'Αλλος Δρόμος και της Λαικής Συσπείρωσης, ψηφίστηκε μία ακόμη καθοριστική Απόφαση υπέρ των εργαζομένων του Δήμου. Σε συνέχεια προηγούμενων πολιτικών αποφάσεων που έδωσαν το στίγμα και την πολιτική ταυτότητα αυτής της δημοτικής αρχής, ακόμη μία φορά με την ψήφο μας στο δημοτικό συμβούλιο, στεκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους που δικαιώθηκαν με δικαστική απόφαση για την καταβολή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, τα οποία και είχαν περικοπεί από τις μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010, διατηρώντας το ίδιο καθεστώς και η σημερινή κυβέρνηση.

Η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου καθιστά την δικαστική απόφαση του Ειρηνοδικείου, τελεσίδικη, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι που κέρδισαν την δίκη αυτή, θα λαμβάνουν όλα τα επόμενα χρόνια τα επιδόματα που δικαιούνται και είχαν περικοπεί εδώ και χρόνια.
 Η καθαρά πολιτική αυτή απόφαση, που αφορούσε το μέλλον των εργαζομένων και θα έπρεπε να τύχει καθολικής υποστήριξης από όλους τους δημοτικούς συμβούλους, ενέχοντας το ρίσκο του καταλογισμού γι'αυτούς που αποφάσισαν να συμμετέχουν και να ψηφίσουν να μην γίνει έφεση στη δικαστική απόφαση, λειτούργησε πιθανόν ανασταλτικά και σύσσωμη η αντιπολίτευση απουσίαζε από το Δημοτικό Συμβούλιο, προβάλλοντας ο καθένας και μία διαφορετική δικαιολογία.



Παράλληλα ο Δήμαρχος Χρήστος Βρεττάκος έδωσε το μήνυμα προς όλους τους εργαζομένους, ότι οι αγώνες δεν μπορούν να κερδίζονται στις δικαστικές αίθουσες αλλά μόνο με την συμμετοχή και την παρουσία των εργαζομένων σε απεργίες και κινητοποιήσεις που οφείλουν, να διοργανώσουν τα συνδικαλιστικά σωματεία τους, για την κατάργηση των μνημονιακών νόμων και την απαίτηση από
την Κυβέρνηση να επαναφέρει για όλους τους εργαζόμενους τον 13ο & 14ο μισθό.

Αναλυτικά η εισήγηση του Δημάρχου, η οποία και ψηφίστηκε ομόφωνα από τους παρόντες δημοτικούς συμβούλους:

«Τον 13ο και 14ο μισθό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τον Μάιο του 2010, τον μετέτρεψε σε επίδομα (250- 250- 500 ευρώ) για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Τον Νοέμβριο του 2012, η κυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ τα κατάργησε ολοσχερώς.

Η τωρινή κυβέρνηση δεν τους έχει επαναφέρει. Απαιτείται σήμερα, μιας και όπως η ίδια η κυβέρνηση διακηρύσσει ότι “έχουμε βγει από τα μνημόνια”, να το κάνει. Για αυτόν τον λόγο χρειάζεται επίσης, να αναπτυχθούν εργατικοί μαζικοί αγώνες σε αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρούμε ότι η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων αδείας, αποτελούν άδικες και βαθιά αντεργατικές αποφάσεις. Πρόκειται για κατακτήσεις χρόνων των εργαζομένων και η απώλεια αυτών ήταν ιδιαίτερα σημαντική για το εισόδημά τους. Παράλληλα όμως, η κατάργηση αυτών συνεχίζει να πλήττει την οικονομία της χώρας, μιας και αυτά τα χρήματα θα έπεφταν στην αγορά εργασίας.

Η Δημοτική Αρχή στηρίζει σταθερά από την πρώτη στιγμή τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, κάτι εξάλλου που έχει αποδείξει με τη στάση της τα προηγούμενα χρόνια. Έχει, μάλιστα, αποπληρώσει όλες τις αποφάσεις δικαστηρίων που δικαιώνουν τους εργαζόμενους ακόμα και πρωτόδικα.

Ακριβώς την ίδια στάση θα κρατήσουμε και για το δίκαιο αίτημα επαναφοράς του 13ου και 14ου μισθού. Ταυτόχρονα, όμως, ούτε επιδιώκουμε, ούτε και χαϊδεύουμε τα αφτιά των εργαζομένων. Η αγωνιστική τους διεκδίκηση δεν πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει στους διαδρόμους και τις αίθουσες των δικαστηρίων. Αυτά που κερδήθηκαν με αγώνες και αίμα εργαζομένων για δεκαετίες και χάθηκαν μέσα σε λίγα βράδια, εξαιτίας των μνημονιακών πολιτικών, δεν επανέρχονται και δε διευρύνονται, παρά μόνο με αγώνες που το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ξεχάσει να δίνει.

Καλές λοιπόν οι δικαστικές αποφάσεις που δικαιώνουν ένα μικρό τμήμα εργαζομένων πρωτόδικα και που γίνονται τελεσίδικες επειδή κάποιοι αιρετοί (εργαζόμενοι κι αυτοί) δεν τις εφεσιβάλλουν (και τις καθιστούν τελεσίδικες) παίρνοντας το ρίσκο της πολιτικής τους απόφασης, όμως δε φτάνουν.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει και οφείλουν να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να επιβάλλουν στην κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να κατανοήσουν ότι αυτά που οι κυβερνήσεις τους έκλεψαν, δεν μπορούν οι δημότες, που κι αυτοί είναι τσακισμένοι από την οικονομική κρίση, να τους τα δίνουν πίσω.

Με αυτή τη λογική, η Δημοτική Αρχή προτείνει στο Σώμα να πάρει απόφαση:

Να μην ασκήσει έφεση για δύο λόγους: i) Γιατί θεωρεί δίκαια τα αιτήματα των εργαζομένων και θετική την απόφαση του δικαστηρίου. ii) Γιατί με αυτόν τον τρόπο προστατεύει τα χρήματα των δημοτών, μιας και μία τέτοια εφετειακή απόφαση μπορεί να επέβαλλε στον Δήμο να επιστρέψει αναδρομικά τα χρήματα που έχασαν τα χρόνια των μνημονίων.

Ταυτόχρονα, απαιτούμε από την κυβέρνηση την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σε κάθε περίπτωση, να δοθούν τα χρήματα από τους ΚΑΠ για την ικανοποίηση των πρωτόδικων δικαστικών αποφάσεων που αφορούν δικαστικές αποφάσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα πάρουμε πρωτοβουλία και θα καλέσουμε τους Δήμους της χώρας σε κοινή πάλη».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα