Ονειρευόμαστε το μέλλον σε μια πόλη χωρίς καζάνια!

''Ονειρευόμαστε το μέλλον σε μια πόλη χωρίς καζάνια!''

Αυτή η δημοτική αρχή, αναδεικνύει το σοβαρό πρόβλημα της πόλης και μέσα από την εκπαίδευση, τα σχολεία, μέσω των μαθητών, των παιδιών που μεγαλώνουν και ζουν σε αυτή την πόλη, τα οποία συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές δράσεις που διοργανώνει ο Δήμος, στο χώρο της ανάπλασης της περιοχής των Λιπασμάτων. 
Ένα χώρο που μετά από δεκαετίες αγώνων και διεκδικήσεων, είναι η μοναδική δημοτική αρχή που με τον κατάλληλο σχεδιασμό, στρατηγική και πολιτική βούληση, κατάφερε να διεκδικήσει και να κερδίσει, τροποποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που είχε επαναφέρει τις βιομηχανικές χρήσεις, με ευθύνη Μανιάτη και Σγουρού και της τότε κυβέρνησης, διεκδικώντας και κερδίζοντας την παραχώρηση του παραλιακού μετώπου, δουλεύοντας αποτελεσματικά και άμεσα, απέναντι στα ισχυρά συμφέροντα της Εθνικής τράπεζας.
Τα έργα και οι παρεμβάσεις είναι πλέον γεγονός, συνεχίζονται και το παραλιακό μέτωπο παραδίνεται ελεύθερο προς χρήση, στο λαό του Κερατσινίου και της Δραπετσώνας.

Τα παιδιά μας πρέπει να γνωρίσουν και να οικειοποιηθούν ένα θαυμάσιο, μοναδικό χώρο, που βρίσκεται στην περιοχή που ζουν. Να δουν τι πραγματικά έχουν και τι τους αξίζει. Να συγκρίνουν και να γνωρίσουν ότι δίπλα στη γη που ονειρεύονται υπάρχουν βιομηχανικές εγκαταστάσεις που τους κλέβουν τη ζωή, τις εγκαταστάσεις της OilOne ,της Lafarge και πρέπει μαζί με τους γονείς τους να παλέψουν για την απομάκρυνση τους.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Δήμου :

Με τίτλο «ονειρευόμαστε το μέλλον σε μια πόλη χωρίς καζάνια», ο Δήμος Κερατσινίου- Δραπετσώνας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, διοργανώνει στις 18 Μαΐου για δεύτερη συνεχή χρονιά ημέρα περιβαλλοντικών δράσεων στον πρώην βιομηχανικό χώρο του εργοστασίου Λιπασμάτων.
Με τη συμμετοχή τους στις περιβαλλοντικές δράσεις, οι μαθητές/τριες των όμορων της περιοχής των Λιπασμάτων σχολείων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν τον χώρο του εργοστασίου Λιπασμάτων, να συμμετέχουν στον ιστορικό περίπατο, να οικειοποιηθούν το χώρο ως δικό τους κοινόχρηστο χώρο μέσα από συγκεκριμένες δράσεις όπως δεντροφύτευση και φύτευση αρωματικών φυτών. Με τη βοήθεια περιβαντολλόγων, οι συμμετέχοντες θα έχουν επίσης, την ευκαιρία να δουλέψουν σε ομάδες εργασίας κάνοντας τις δικές τους προτάσεις διαχείρισης και ανάπλασης για τον πρώην βιομηχανικό χώρο συμμετέχοντας σε εργαστήρια ζωγραφικής και κατασκευής παιχνιδιών από ανακυκλώσιμα υλικά έχοντας σαν θέμα «Ονειρευόμαστε τη ζωή μας σε μια πόλη χωρίς καζάνια». Επιπλέον τα παιδιά, με την επίβλεψη των γυμναστών του Δήμου, θα συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις.
 Στο κάλεσμά του ο Δήμος αναφέρει:
 Το παλιό εργοστάσιο Λιπασμάτων και η γύρω περιοχή, με τις διατηρητέες εγκαταστάσεις και τη χαρακτηριστική πανύψηλη καμινάδα που έχει αναδειχθεί σε σήμα κατατεθέν, βρίσκεται στην άκρη της πόλης μας πλάι στη θάλασσα.
Μέχρι πριν λίγο καιρό, ήταν εγκαταλελειμμένη από τους φερόμενους ιδιοκτήτες, ένας πραγματικός σκουπιδότοπος. Ένα κομμάτι αυτής της περιοχής με τους πολύχρονους αγώνες των κατοίκων και τη διεκδίκηση από τη σημερινή Δημοτική αρχή, πέρασε με νόμο στα χέρια του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Σε αυτή την περιοχή που βρίσκεται ακριβώς πάνω στην Πειραϊκή ακτογραμμή, από το επιβατικό Λιμάνι του Πειραιά μέχρι το Ικόνιο βρισκόταν για πολλές δεκαετίες η πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου, στερώντας στους κατοίκους την πρόσβαση στη θάλασσα.
Ο χώρος για περισσότερο από έναν αιώνα φιλοξένησε μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες της Αττικής (Εταιρεία Λιπασμάτων, ΑΓΕΤ Ηρακλής, SHELL, Mobil και πολλές άλλες μικρότερες).
Τα τελευταία χρόνια, μετά τη διάλυση των βιομηχανικών μονάδων και την κατεδάφιση του εργοστασίου λιπασμάτων, η περιοχή εγκαταλείφθηκε και πολλές φορές διατυπώθηκαν διάφορα σχέδια με στόχο το κέρδος και όχι το καλό της πόλης.
Για το Δήμος μας η μετατροπή του χώρου σε άλσος με ελεύθερους χώρους πρασίνου και περιπάτου και φυσικά ελεύθερη πρόσβαση , αποτελεί τη μοναδική επιλογή, και σε αυτή τη κατεύθυνση κινούνται οι επιλογές της Δημοτικής Αρχής τα τελευταία χρόνια. Σήμερα με την εναλλακτική χρήση των χώρων αυτών ξεκινά μια νέα εποχή για τη σχέση των πολιτών με τους δημόσιους χώρους, αφού μπορούν πια να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα. Η λειτουργία του πάρκου στα Λιπάσματα το περσινό καλοκαίρι σηματοδότησε μια νέα εποχή και η έκτασή του αποτελεί τη μόνη επιλογή για την πόλη και τους κατοίκους της.
Όλα αυτά τα σημαντικά οφέλη για τους κατοίκους εμποδίζονται από την ύπαρξη των εργοστασίων στην περιοχή. Η λειτουργία του διυλιστηρίου ουσιαστικά της Oil One- 50 μέτρα από το πρώτο σπίτι της Δραπετσώνας και 100 μέτρα από τη πρώτη σχολική μονάδα του Δήμου, η επαναλειτουργία του εργοστασίου τσιμέντου της Lafarge με τα απαρχαιωμένα μηχανήματα του 1984, έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τα δικαιώματα και τα όνειρα των κατοίκων της πόλης μας.
Η θέση της Δημοτικής Αρχής είναι η απομάκρυνση των βιομηχανικών εγκαταστάσεων από την πόλη μας, για να έχουμε το μέλλον που αξίζει σε όλους μας.per1

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα