«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ‘ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ’ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ»

Αποτέλεσμα εικόνας για αναπλαση καστρακι

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ, αυτή η Δημοτική Αρχή με επικεφαλής τον Δήμαρχο Χρήστο Βρεττάκο,  διακηρύσσει την με ανοικτή διαδικασία επιλογή αναδόχου μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (Ε.Σ.Η.ΔΗ.Σ), για την ανάθεση του έργου με τίτλο:
«ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ‘ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ’ ΔΗΜΟΥ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ-ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ».
Σε συνέχεια του σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, των άμεσων ενεργειών και διαδικασιών που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία ( γραφειοκρατική χρονοβόρα διαδικασία) προχώρησε σε ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, συνέταξε η ίδια την σχετική μελέτη, ενέταξε το έργο στο σχεδιασμό και προϋπολογισμό της Περιφέρειας και διακηρύσσει την διαδικασία αναδοχής εργολάβου, ο οποίος και αναλαμβάνει να εκτελέσει το έργο σε χρονικό διάστημα 14 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.

Αποτέλεσμα εικόνας για αναπλαση καστρακιΆλλο ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, μία περιοχή που παραχωρήθηκε το 1995 από τον πρώην ΟΛΠ στον δήμο Δραπετσώνας, μία περιοχή εγκαταλελειμμένη και ιστορικής σημασίας, χρειάστηκε πάνω από 20 χρόνια αδράνειας, για να έρθει αυτή η δημοτική αρχή να της αλλάξει όψη και εικόνα, ανάλογη με την ιστορία της και το ευρύτερο αρχαιολογικό χώρο.
 Η μελέτη του έργου, βασισμένη στο πρώτο σχέδιο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, θα αναδείξει το χώρο, θα δημιουργήσει ένα πόλο έλξης για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Το σχέδιο περιλαμβάνει ένα μεγάλο πάρκο γεμάτο δέντρα και κήπους, παιδική χαρά, αναψυκτήριο και μια πλατεία.

Ξεκινώντας από την κυρίως είσοδο και την τετράγωνη νέα πλατεία μία γραμμική πορεία ορίζει
δύο ριζικά διαφορετικές περιοχές φύτευσης μέσα από μια διαγώνιο. Ένα νέο πυκνό πάρκο σε
επαφή με την πόλη και μία φυσική επέκταση της ημιάγριας φύτευσης του αρχαιολογικού
χώρου.
Η συνέχεια και συνεκτικότητα τόσο με τον αρχαιολογικό χώρο όσο και με τον αστικό ιστό
επιχειρείται με τη διαπλοκή νέας γεωμετρίας και υπάρχουσας με στόχο τη ανάδυση ενός
υπερτοπικού πόλου πρασίνου και αναψυχής.
Αποτέλεσμα εικόνας για αναπλαση καστρακιΗ δημιουργία ενός άτυπα τριγωνικού πυκνού πάρκου στο όριο με την πόλη επί της οδού Κανάρη έχει στόχο διπλό: Αφενός, τη συγκρότηση μίας πολυ-λειτουργικής υπαίθριας ζώνης σε άμεση συνάφεια με τις περιοχές κατοικίας με το χαρακτήρα ενός αστικού δάσους, το οποίο ενσωματώνει τη υπάρχουσα πληθωρική φύτευση στο βόρειο άκρο της περιοχής. Αφετέρου, τη διατήρηση του ανοικτού, φυσικού χαρακτήρα του υψώματος, τη διατήρηση της αγρωστώδους, ξηροθερμικής, αυτοφυούς βλάστησής του με τρόπο αντιστικτικό ως προς την υψηλή, πυκνή φύτευση του νέου πάρκου. Δένδρα της Μεσογείου και θάμνοι της Αττικής γης, δύο σαφείς περιοχές, επιχειρούν τη συνέχεια φυσικού και τεχνητού συγκροτώντας ένα αντιθετικό νέο τοπίο: Πεύκα, ακακίες, ρείκια, βελανιδιές, κυπαρίσσια αλλά και εμβόλιμοι εγκάρσιοι κήποι με λυγαριές, εσπεριδοειδή, ροδιές, δάφνες, ελιές από τη μία -από την πλευρά της πόλης. Σχίνοι, βρύα, λεβάντες, βερβερίδες,
Σχετική εικόναδεντρολίβανο, θυμάρι, κίστοι, μέντα, αγριολούλουδα από την άλλη –από την πλευρά του
αρχαίου τόπου, προς την πλευρά της θάλασσας.

Το νέο πάρκο ενσωματώνει την υψηλή φύτευση στη συμβολή των γραμμών του τρένου με
την οδό Κανάρη προεκτείνοντάς την δυτικά της διαγώνιας κίνησης που συνδέει την
υπάρχουσα περιοχή αναψυχής με όλα τα λειτουργικά σημεία της ανάπλασης.
Η ίδια η πρόταση ανάπλασης βασίζεται στη γόνιμη διαπλοκή νέου και υπάρχοντος: Η διαγώνιος
διέρχεται από την ημιτελή κατασκευή του αναψυκτηρίου, το οποίο αποτελεί πλέον κομβικό
σημείο της επέμβασης, ενώ ένα επίμηκες στέγαστρο το οποίο ακολουθεί τη διεύθυνσή του
επιχειρεί προεκτεινόμενο προς την περιοχή του υπαίθριου θεάτρου τη μεταξύ τους συνάφεια,
λειτουργική και συμβολική. Ο άξονας της οδού Αγωνιστών Πολυτεχνείου προεκτείνεται επίσης
Αποτέλεσμα εικόνας για αναπλαση καστρακιως κίνηση μέσα στο νέο πάρκο, δημιουργώντας μαζί με το στέγαστρο ένα τριγωνικό πλάτωμα
σε ελαφρώς υψηλότερο επίπεδο από εκείνο του θεάτρου.
Κυκλικό θέατρο, τριγωνικό πλάτωμα, επίμηκες στέγαστρο, και αναψυκτήριο βρίσκονται σε αδιάλυτη συνέργεια. Με το ένα της άκρο σε ένα μικρό πλάτωμα με πλάτη το καταφύγιο και το άλλο στην τετράγωνη πλατεία σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο, η επιμήκης διαγώνια κίνηση είναι διπλή:
ορίζοντας κάθε φορά ένα χαμηλότερο και ένα υψηλότερο επίπεδο που συνδέονται με ράμπες,
αποτελεί την κύρια γεωμετρική χειρονομία.

Ακολουθεί σύνδεσμος του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας με αναλυτικά στοιχεία, τεχνική έκθεση, μελέτη του έργου και συναφή δικαιολογητικά της διακήρυξης. http://keratsini-drapetsona.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»