Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου και το Κίνημα των Φοιτητών



Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι το κίνημα των φοιτητών ήταν αυτό που έπαιξε το σημαντικότερο ρόλο στην διάλυση και καταβαράθρωση του δικτατορικού καθεστώτος. Παρά την χουντική τακτική, των ταγματασφαλιτών,των  εσατζίδων, ξένων και εγχώριων, το κίνημα των φοιτητών ποτέ δεν κάμφθηκε αλλά αντίθετα, το δυνάμωσε και κυριάρχησε στην ελληνική κοινωνία. Οι μαζικές συλλήψεις, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες, η λογοκρισία και καταπάτηση της ελευθερίας, έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα.


 Ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα που ποτέ δεν υποτάχθηκε, ένα κίνημα που κινητοποίησε και έβγαλε από τα σπίτια του χιλιάδες εργάτες, πολίτες, δασκάλους, μαθητές διεκδικώντας με το βασικό του σύνθημα '' Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία ''.
Ο αγώνας των φοιτητών «ξεπερνά» τα φοιτητικά αιτήματα και φέρνει στην επιφάνεια τη διεκδίκηση όλου του λαού για τη λευτεριά του <ΚΑΤΩ Η ΧΟΥΝΤΑ>
Η χούντα αδύναμη και φοβισμένη βγάζει το στρατό και τα τανκς να αντιμετωπίσουν χιλιάδες ανθρώπους που έχουν κατακλύσει το Πολυτεχνείο, μέσα και έξω από το κτίριο.
Μεσάνυχτα της 17 Νοέμβρη και τα τανκς ρίχνουν την πόρτα του Πολυτεχνείου, σε λίγα λεπτά ο θάνατος σκορπίζεται και δεκάδες φοιτητές και εξεγερμένους, που δολοφονούνται και εξαφανίζονται.
Η εξέγερση στα μάτια των φασιστών καταστέλλεται, στην πραγματικότητα όμως ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την χουντική κυβέρνηση. Το αίμα που χύθηκε εκείνο το βράδυ ήταν το εφαλτήριο για την εργατική τάξη και τους αγωνιστές της ελευθερίας, η έναρξη μαζικών κοινωνικών αγώνων και η ταφόπλακα της αμερικανοκίνητης δικτατορίας.
                   
                     ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

         ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου αφιερωμένο στους αγωνιστές του Πολυτεχνείου :

Ο ΜΙΚΡΟΣ ΤΥΜΒΟΣ 
(17 Νοεμβρίου 1973)

Δίχως τουφέκι και σπαθί, με το ήλιο στο μέτωπο,
υπήρξατε ήρωες και ποιητές μαζί. Είστε το Ποίημα.

Απλώνοντας το χέρι μου δεν φτάνει ως εκεί
που ωραία λουλούδια τις μορφές σας
Λιτανεύει ο αέρας της αρετής. Ω παιδιά μου,

Μπροστά σ’ αυτό το ποίημα μετράει μόνο η σιωπή.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα