Ημέρα της Πρωτομαγιάς

Μετά από ιστορικούς αγώνες, διεκδικήσεις και  εξεγέρσεις των εργαζομένων ανά τον κόσμο, που βάφτηκαν με αίμα από τις φρικαλεότητες των καπιταλιστικών κυβερνήσεων και των μονάδων καταστολής, σήμερα η ημέρα της Πρωτομαγιάς είναι τόσο επίκαιρη όσο ποτέ. Με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών συμφερόντων τόσο των εγχώριων όσο κυρίως του παγκοσμίου διευθυντηρίου του κεφαλαίου, τα δικαιώματα και οι συμβάσεις των εργαζομένων καταπατούνται , το δικαίωμα της εργασίας γίνεται εκμετάλλευση και μοχλός καταπίεσης προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στην ανεργία και στην ανέχεια.

Η ανάγκη συσπείρωσης,   ο κοινός αγώνας όλων των λαών για ένα κόσμο χωρίς δουλεία,καταπίεση, πολέμους και προσφυγιά, για ένα κόσμο ειρηνικό, αλληλεγγύης, αξιοπρέπειας, ίσων δικαιωμάτων, εργασία με ανθρώπινους όρους για όλους τους εργαζόμενους,  είναι το μήνυμα της σημερινής Πρωτομαγιάς.

 
Τα γεγονότα της Πρωτομαγιάς:

Η πρώτη του Μάη, είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες του εργάτη.
Οι αιματοβαμμένες εξεγέρσεις των εργατών του Σικάγο στις αρχές Μάη του 1886, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας 8 ώρες εργασίας και καλύτερες συνθήκες, έγιναν ύστερα από επιτυχημένες διεκδικήσεις των εργατών στον Καναδά το 1872.
Δύο χρόνια νωρίτερα, το 1884, σε συνέδριο της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εργασίας αποφασίστηκε να γίνουν την πρώτη Μάη του 1886 απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις στο Σικάγο, το μεγαλύτερο τότε βιομηχανικό κέντρο των ΗΠΑ. Αίτημα η μείωση των ωρών εργασίας και σύνθημα "Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο".
Την 1η Μαΐου του 1886, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη την χώρα, με την μεγαλύτερη στο Σικάγο. Οι εργάτες, με τις γυναίκες και τα παιδιά τους ξεκίνησαν για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης στην πλατεία Haymarket.
Στη περιοχή, είχαν παραταχθεί δυνάμεις καταστολής, οπλισμένοι, οι οποίοι περίμεναν το σύνθημα για να επιβληθούν στο μεγάλο πλήθος των διαδηλωτών. Ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης, διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Μετά από προβοκάτσια και ρίψη μιας χειροβομβίδας κοντά στους αστυνομικούς άρχισε το αιματοκύλισμα, οι βίαιες συγκρούσεις και οι συλλήψεις διαδηλωτών, πολλοί εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε θάνατο μετά από δίκη παρωδία.Η διεθνής προβολή αυτής της δίκης δημιούργησε τα θεμέλια της Εργατικής Πρωτομαγιάς ως Εργατικής Γιορτής
Από το 1892 πραγματοποιούνται οι πρώτες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην Ελλάδα. Το 1893 χιλιάδες εργάτες διαδήλωσαν ζητώντας οκτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894 γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί η σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου Καλλέργη.
Το 1936 έχουμε συγκέντρωση των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη. Μετά από καταλήψεις και απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι δυνάμεις καταστολής, αστυνομία και στρατός καλούνται να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών αποτέλεσαν την έμπνευση του Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».
Την 1η Μαΐου 1944ι στην Καισαριανή , οι γερμανικές δυνάμεις Κατοχής  προβαίνουν στην άνανδρη εκτέλεση 200 Ελλήνων κομμουνιστών και αριστερών αγωνιστών, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο σκοπευτήριο Καισαριανής από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Η ίδια ημέρα είναι ημέρα ιστορικής τιμής και μνήμης.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα