Ανάπλαση του χώρου των Λιπασμάτων

" Ήμουν νιός και γέρασα" λέει το ρητό που οι Έλληνες συνηθίζουμε να λέμε για τις υποσχέσεις και τα έργα που μας τάζουν δεκαετίες πολιτικοί <άντρες> και <ηγέτες> αυτού του τόπου.          Ο Άλλος Δρόμος χωρίς να <τάξει> έργα και να επιδεικνύει μακέτες <υπερτοπικών> έργων που δεν έγιναν ποτέ σε αυτό το Δήμο, κατάφερε με μεθοδικότητα και στρατηγική να αποκτήσει την δική του γη, τη γη των πολιτών, αυτή που χρόνια του στερούσαν, το δικό του θαλάσσιο μέτωπο που επιχειρηματίες εκμεταλεύονταν , ΟΛΠ και Εθνική Τράπεζα άφηναν στην εγκατάλειψη και στην ερήμωση.

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΑ ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΘΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟ.

Ακολουθεί αναλυτική ανακοίνωση με άρθρο στην εφημερίδα του Δήμου:

Σάρκα και οστά παίρνουν οι αγώνες δεκαετιών των κατοίκων της Δραπετσώνας και του Κερατσινίου. Ο χώρος των Λιπασμάτων, εδώ και μήνες αναπλάθεται και σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα της Δημοτικής Αρχής θα είναι έτοιμος τον Ιούνιο να παραδοθεί στους πολίτες, οι οποίοι θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους χώρους αναψυχής, πρασίνου, πολιτισμού και αθλητισμού που δημιουργούνται. Ένα όραμα ετών, γίνεται πραγματικότητα.
Μετά από τις διαρκείς προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, η πρώην βιομηχανική ζώνη της Δραπετσώνας ζωντανεύει και μετατρέπεται σε έναν δημόσιο πόλο υπερτοπικής εμβέλειας ανοιχτό σε όλους, που θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης,
αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Παράλληλα, πρόκειται να συμβάλλει ουσιαστικά στην αναζωογόνηση του Δήμου, ενώ θα αποτελέσει τόπο ανάπτυξης και ευκαιριών εργασίας.
Ανάπτυξη με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον
Στην χερσαία έκταση (περίπου 86.000 τ.μ.) μέσα στη χερσαία ζώνη του ΟΛΠ, από τον λιμενοβραχίονα Κράκαρη έως τον όρμο της Δραπετσώνας (δεξαμενές καυσίμων), πρόκειται να φιλοξενηθούν μια σειρά από σημαντικά έργα του Δήμου, που θα βασίζονται στην
«συνταγή»: ανάπτυξη- πράσινο- πολιτισμός- αθλητισμός- Υγεία- εκπαίδευση. Η πρόσβαση των πολιτών στο χώρο θα γίνεται από τρία σημεία: από την οδό Γρ.Λαμπράκη (Υδατοδεξαμενές), από την οδό Μιχαληνού και από την είσοδο Κράκαρη. Ο χώρος θα είναι προσβάσιμος και φιλικός για ΑΜΕΑ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρόγραμμα της Δημοτικής Αρχής πρόκειται να κατασκευαστούν άμεσα:
-          Ένα θέατρο 1.000 θέσεων, σε πρώτη φάση, με τη προοπτική να φτάσει μελλοντικά στις 1.400 θέσεις και το οποίο θα περιλαμβάνει καμαρίνια και τουαλέτες κοινού.
-          Ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5x5.
-          Ένα γήπεδο μπάσκετ.
-          Ένα γήπεδο τένις.
-          Αποδυτήρια για τους αθλούμενους.
-          Διαδρομές περιπάτου και τζόκιν.
-          Ποδηλατόδρομος.
-          Πάρκινγκ αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών, περίπου 400 θέσεων.
-           Ένα αναψυκτήριο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του κοινού.
-          Παράλληλα με τα παραπάνω έργα, έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση δεντροφύτευσης περίπου 1.500 δέντρων και φυτών χαμηλής βλάστησης, γεγονός που θα δώσει πνοή στη τοπική κοινωνία και θα βελτιώσει τη ποιότητα ζωής των κατοίκων.
μελλοντικά σχέδια
Σύμφωνα με το πρόγραμμα επίσης, της Δημοτικής Αρχής η προσπάθεια αναμόρφωσης του χώρου θα συνεχιστεί και με νέα έργα όπως:
- Πλατεία με παγκάκια και θέα την θάλασσα.
- Παιδική χαρά για τους μικρούς μας φίλους.
- Διαμόρφωση χώρου που θα μπορεί να φιλοξενεί
εικαστικές εκθέσεις.
- Πίστα σκέιτμπορντ.
- Πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.
- Χώρος για τους τετράποδους φίλους μας, τα ζώα.
- Χώρος που θα διαμορφωθεί κατάλληλα και θα παραχωρηθεί στα σχολεία της περιοχής, προκειμένου να αξιοποιηθεί για περιβαλλοντική αγωγή.

Ο συνολικός χώρος πρόκειται να περιφραχτεί και να φυλάσσεται σε 24ωρη βάση.


Για 90 ολόκληρα χρόνια, μέχρι την παύση της λειτουργίας του το 1999, το εργοστάσιο των Λιπασμάτων πρόσφερε δουλειά σε χιλιάδες κόσμου. Παράλληλα όμως ρύπαινε τον αέρα, τη θάλασσα και το έδαφος της Δραπετσώνας και της ευρύτερης περιοχής,
καταστρέφοντας την υγεία των κατοίκων της. Ακόμη και οι νεότεροι θυμούνται την ατμόσφαιρα να γίνεται κίτρινη από τη σκόνη που άπλωνε το φουγάρο του εργοστασίου και κατέληγε στα πνευμόνια και στο σώμα τους.
Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου και την εγκατάλειψη της περιοχής στη τύχη της, ο χώρος είχε μετατραπεί σε έρημο τόπο. Τόνοι από μπάζα και σκουπίδια μόλυναν το περιβάλλον, ενώ αποτελούσαν εστία μόλυνσης. Οι, κατά καιρούς, πυρκαγιές των σκουπιδιών επιβάρυναν, επιπλέον, την ατμόσφαιρα της πόλης μας. Ο χώρος παρέμενε απλησίαστος για τους πολίτες και η πρόσβαση των δημοτών στη θάλασσα ήταν αδύνατη. Την ίδια ώρα, πολλοί ήταν εκείνοι -και συνεχίζουν ακόμη να το κάνουν- που εποφθαλμιούσαν την περιοχή για ίδιον όφελος και για την εξυπηρέτηση συμφερόντων ολίγων. Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές ήταν βασικές υπεύθυνες για εκείνη τη κατάσταση.
Οι αγώνες όμως των πολιτών για την δημιουργία ενός δημόσιο χώρου πρασίνου, αναψυχής και άθλησης, τώρα δικαιώνονται.

Ήδη έχουν αποσυρθεί από την περιοχή, τόνοι απόvμπάζα και σκουπίδια, ενώ oλοκληρώθηκαν και οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, ώστε ο χώρος να διαμορφωθεί κατάλληλα και να υποδεχθεί τον  Ιούνιο τους πολίτες στο φεστιβάλ του Δήμου, που προγραμματίζεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα