ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

                                                                   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                        
Το τελευταίο διάστημα γινόμαστε μάρτυρες ενός τεράστιου μεταναστευτικού ρεύματος, αποτελούμενο από πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες στην πλειοψηφία τους από τη Συρία το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Χώρες σε εμπόλεμη ζώνη και η καθεμιά με τη δική της ιστορία. Κατά εκατοντάδες μαζεύουν τα υπάρχοντά τους και προσπαθούν να προσεγγίσουν τη Δύση για μία καλύτερη ζωή. Οι άνθρωποι ξεριζωμένοι από τα σπίτια τους προσπαθούν να γλιτώσουν από τις βόμβες του θανάτου και τους πολέμους που το ίδιο το ΝΑΤΟ και οι «υπερδυνάμεις» δημιούργησαν.  Η Ευρώπη, η οποία αρνείται πεισματικά να βοηθήσει αυτούς τους ανθρώπους, εθελοτυφλεί και εγκληματεί σε βάρος των προσφύγων δίνοντας βήμα σε φασιστικές αντιλήψεις και πρακτικές που δεν συνάδουν με την ελευθερία ,την δημοκρατία και την αλληλεγγύη των λαών.
Η διέλευση προς την Ευρώπη γίνεται με την καθοδήγηση παράνομων διακινητών από την Τουρκία κυρίως μέσω της χώρα μας, με χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν περάσει τα σύνορα κυρίως δια της θαλάσσης, με αρκετούς από  αυτούς να μην τα καταφέρνουν. Πάνω από  40.000 άνθρωποι βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια σε κέντρα φιλοξενίας, hot spots αλλά κυρίως σε μέρη όπου είναι ακατάλληλα για τη διαμονή των ανθρώπων αυτών, όπως στην Ειδομένη . Η αλληλεγγύη, η συμπαράστασή μας και η προσφορά από το υστέρημά μας είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε, για αυτούς τους ανθρώπους . Είδη πρώτης ανάγκης, υγιεινής, αλλά και ρούχα, παπούτσια, κουβέρτες και φάρμακα.
Στη περιοχή μας έχουμε το λιμάνι του Πειραιά ως πρώτο χώρο υποδοχή,ς σε άθλιες συνθήκες και με χιλιάδες πρόσφυγες , να στηρίζονται στην προσφορά και τον εθελοντισμό συνανθρώπων μας, οργανώσεων, συλλόγων  . Το προηγούμενο διάστημα έγινε κάλεσμα από τον Άλλο Δρόμο για τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και η ανταπόκριση του κόσμου ήταν συγκινητική. Τα είδη ανάγκης παραδόθηκαν στην οργανωμένη δομή της Παμπειραικής Πρωτοβουλίας . Επίσης στο Σχιστό βρίσκεται το κέντρο ανοιχτής φιλοξενίας προσφύγων το οποίο είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από το Πειραιά, με την υποστήριξη του στρατού, του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, απλών ανθρώπων , συλλόγων και φορέων της πόλης . Με αφορμή τη Καθαρά Δευτέρα, μοιράσαμε στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί δεκάδες χαρταετούς , γνωρίζοντας ότι τα παιδιά από το Αφγανιστάν είχαν ως καθημερινό παιχνίδι στην χώρα τους , το πέταγμα του χαρταετού. Οι υπεύθυνοι του στρατοπέδου μας μίλησαν για τις εγκαταστάσεις αλλά και τις συνεχείς ελλείψεις από είδη πρώτης ανάγκης , τις οποίες μέσα από σχετικές ανακοινώσεις θα καταγράφουμε και θα αναρτούμε δημόσια , προσμένοντας την στήριξη σας.
Η αλληλεγγύη μας είναι το μοναδικό όπλο στη διαχείριση αυτής της κατάστασης. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν ζήσει και ζούνε ακόμη καταστάσεις έξω από τα δικά μας δεδομένα. Βιώνουν την καταστροφή του πολέμου και το ξεριζωμό από την πατρίδα τους . Παράλληλα με τη προσφυγική κρίση , η οικονομική κρίση στην Ελλάδα βύθισε και συνεχίζει να βυθίζει ακόμη περισσότερο στη φτώχεια δεκάδες χιλιάδες οικογένειες συνανθρώπων μας , με την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη να γιγαντώνεται καθημερινά σε πείσμα των καιρών. Καθημερινά μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών  του Δήμου, του κοινωνικού παντοπωλείου αλλά και του κοινωνικού ιχθυοπωλείου, εργαζόμενοι και εθελοντές του Άλλου Δρόμου δίνουν το καλύτερο εαυτό τους για τους έχοντες ανάγκη (μέσα στο σαββατοκύριακο, πριν τη Καθαρά Δευτέρα, περίπου ένας τόνος ψάρια μοιράσθηκε στις οικογένειες που δυσκολεύονται οικονομικά).

Η αλληλεγγύη δε γνωρίζει εθνικότητα, θρησκεία, φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό κ.α.  Οι φτωχοί, οι άνεργοι πρέπει να είναι δεμένοι σαν γροθιά απέναντι στο φασισμό που γεμίζει μίσος τον κόσμο και σπέρνει τη διχόνοια μεταξύ των φτωχών .
Η αντίσταση και ο αγώνας για την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, το δικαίωμα της ζωής, της εργασίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας είναι στα χέρια του λαού.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ – ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ
«ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»




( Τις επόμενες μέρες θα γίνει εκ νέου κάλεσμα για είδη πρώτης ανάγκης στο λιμάνι του Πειραιά και το Σχιστό ).



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα