ΤΕΤΑΡΤΗ 29/7-Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ ΣΤΟ CINE ΜΕΛΙΝΑ

ΤΕΤΑΡΤΗ 29/7-Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΡΟΒΗΡΟΣ ΜΑΝΘΟΥΛΗΣ ΣΤΟ CINE ΜΕΛΙΝΑ
Ο Ροβήρος Μανθούλης στο Cine Μελίνα της Δραπετσώνας 
την Τετάρτη 29 Ιουλίου στις  9 μ.μ. το βράδυ
“Στον κινηματογράφο όπως και στη Φύση, ο δημιουργός παραμένει αόρατος...” Ροβήρος Μανθούλης 
Η ζωντανή ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, ο διάσημος σε Ελλάδα και εξωτερικό Ροβήρος Μανθούλης, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης των 120 ταινιών, ο κορυφαίος Έλληνας ντοκιμαντερίστας που γύρισε ταινίες τεκμηρίωσης σε 25 χώρες και των 5 ηπείρων, ο άνθρωπος που υπηρετεί τον κινηματογράφο και την τηλεόραση για εξήντα δύο χρόνια,  που έγραψε 15 βιβλία και  ανέλαβε δυο φορές την διοίκηση της ΕΡΤ (το 1974 και το 1981, μετά από πρόσκληση των Κωνσταντίνου Καραμανλή και Ανδρέα Παπανδρέου αντίστοιχα) αναμορφώνοντάς την, αυτός ο “αόρατος δημιουργός” θα... γίνει ορατός το βράδυ της Τετάρτης 29 Ιουλίου, στο Cine Μελίνα Δραπετσώνας, για να τιμηθεί από την Δημοτική Αρχή, ενώ θα ακολουθήσει η προβολή τεσσάρων από τα πιο γνωστά ντοκιμαντέρ του.
Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, που συνετέλεσε στην αναβίωση του ιστορικού κινηματογράφου της Δραπετσώνας, θα παρουσιάσει στο κοινό, όσο μπορεί πιο συνοπτικά, τον βίο και την πολιτεία του τιμωμένου προσώπου, ενώ ο αντιδήμαρχος πολιτισμού του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Καραγιαννάκης θα καλωσορίσει το Ροβήρο Μανθούλη και θα ενημερώσει επιγραμματικά τους θεατές για τη φιλοσοφία που διέπει τη νέα δημοτική αρχή για την επαναλειτουργία του θερινού κινηματογράφου. Ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, θα τιμήσει τον καλεσμένο.
Θα επακολουθήσει η προβολή των εξής ταινιών του σκηνοθέτη:
*Ρίζες: Γιάννης Ρίτσος / Racines: Yannis Ritsos
Γαλλία – Ελλάδα, 1985, 52 λεπτά. Ένα πορτρέτο της Ελλάδας από το 1936 έως το 1974, χαραγμένο από τη ζωή και την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, με τη συμμετοχή του ποιητή και του Μίκη Θεοδωράκη. Ανάγνωση ποιημάτων από τον Γιάννη Ρίτσο, γυρίσματα στη Μονεμβασιά και πλούσιο αρχειακό υλικό. Η ταινία είναι παράλληλα και η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας γιατί είναι συνυφασμένη με την ιστορία και την ποίηση του Ρίτσου.
*Μίκης Θεοδωράκης- Ζορζ Μουστακί: Είμαστε δυο / Nous sommes deux
Γαλλία, 1970, 24 λεπτά
Τραγούδια της φυλακής, στο Παρίσι. Ο Μίκης, ελεύθερος πλέον, φεύγει από τη φυλακή του Ωρωπού και φτάνει στο Παρίσι με το αεροπλάνο του Ζ. Ζ. Σερβάν-Σερμπέρ. Το ίδιο βράδυ, μαζί με τον Ζορζ Μουστακί, μεταφέρει στα γαλλικά τα τραγούδια που έγραψε στη φυλακή. Η κάμερα τους ακολουθεί. Πρόκειται για μια εξαιρετική στιγμή της ζωής των δυο καλλιτεχνών.
*Η Μελίνα στο Παρίσι / Mélina à Paris
Γαλλία, 1968, 20 λεπτά, ασπρόμαυρη
Η Μελίνα Μερκούρη έχει μόλις φύγει από το μιούζικαλ «Ίλια ντάρλινγκ», που έπαιζε στο Μπροντγουέι και εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου επαναλαμβάνει, περιτριγυρισμένη από τους μουσικούς του Μίκη Θεοδωράκη, τα τραγούδια που της στέλνει κρυφά από την Ελλάδα ο Μίκης.
*Μπλουζ με σφιγμένα δόντια / Le Blues Entre les Dents
Γαλλία, 1972, 85 λεπτά, φιξιόν-ντοκιμαντέρ
Η ταινία βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα, που δείχνουν «αποσπάσματα από τη ζωή τους» για την κάμερα, στο σπίτι τους στο Χάρλεμ και το Μπρονξ. Η «υπόθεση» παρατίθεται σε πλάνα γυρισμένα με ηλικιωμένους μουσικούς του μπλουζ. Οι διάλογοι είναι αυτοσχεδιασμένοι
http://www.keratsini-drapetsona.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=3817%3A%CF%84%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7-29%2F7-%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B7%CE%BD%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%84%CE%B7%CF%83-%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%B7%CF%81%CE%BF%CF%83-%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B7%CF%83-%CF%83%CF%84%CE%BF-cine-%CE%BC%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BD%CE%B1&Itemid=289&lang=el

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»