ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΑ.





                 Η μέρα αυτή καθιερώθηκε προς τιμήν των πρώτων αγώνων που ξεκίνησαν αμερικανίδες εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στις Η.Π.Α. στα μέσα του 19ου αιώνα. Οι γυναίκες για πρώτη φορά μαζικά διεκδικούσαν καλύτερες εργασιακές συνθήκες. Η σημασία αυτής της ημέρας στην πάροδο των τελευταίων κυρίως  χρόνων, έχασε ουσιαστικά το κύριο νόημα της. Κατέληξε μια μέρα που απλά οι άντρες προσφέρουν λουλούδια στις γυναίκες.
 Ενάμισι αιώνα μετά και σε αρκετά κράτη του πλανήτη οι γυναίκες θεωρούνται κατώτερες ως οντότητες ακόμη κι από τα ζώα. Υπόκεινται σε διαδικασίες-βασανιστήρια που ποινικοποιούν τη γυναικεία φύση. Δεν έχουν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην κοινωνία και γενικά στην καθημερινή τους ζωή.
Στην Ελλάδα, της «πολιτισμένης» Δύσης, η γυναίκα υφίσταται διακρίσεις στο χώρο εργασίας της, οι οποίες με την κρίση εντάθηκαν. Πρόσφατη είναι η περίπτωση απόλυσης λόγω εγκυμοσύνης από τη MIGATO. Η κρίση έφερε για τις γυναίκες  μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας απ’ ότι στους άνδρες και χαμηλότερες αμοιβές. Επιπλέον στις περισσότερες περιπτώσεις, η γυναίκα επωμίζεται τις ευθύνες της ανατροφής των παιδιών και της φροντίδας των γηραιότερων της οικογένειας,  ενώ είναι και τα συχνότερα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
 Επίσης ο ρόλος της στην πολιτική και η συμμετοχή της στο κοινοβούλιο και τους υπόλοιπους θεσμούς, είναι ακόμα και τώρα όχι ικανοποιητικός. Το θέμα δεν είναι η ποσότητα και οι αριθμοί, αλλά να υπολογίζεται η γυναίκα ως ένας άνθρωπος με ίσες ευκαιρίες παντού. Τιμάμε τις αγωνίστριες εκείνες γυναίκας που μπόρεσαν σε εκείνη την εποχή να σηκώσουν κεφάλι και να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Διεκδικούμε μια κοινωνία με μέριμνα για τις εργαζόμενες μητέρες. Μια κοινωνία με ισότητα, σεβασμό και δικαιοσύνη.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ


«ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»

Προσφέρουμε χαρταετούς στα προσφυγόπουλα