ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ

Από τον Ιούνιο στη βόρεια Συρία, οι δυνάμεις του Ισλαμικού κράτους της Συρίας και του Ιράκ επιτίθενται. Απέναντί τους αντάρτισσες και αντάρτες που παλεύουν να διατηρήσουν την ανεξαρτησία και την ανεξιθρησκεία. Πέρα όμως από τις μάχες που δίνονται ο πόλεμος κρύβει πίσω του και τον ανθρώπινο πόνο. Εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, γίνονται πρόσφυγες για να προστατεύσουν τη ζωή τους, τα παιδιά τους, τους γονείς τους.

Κάποιοι από αυτούς έφτασαν και στην Ελλάδα. Παρόλο που η διεθνής νομοθεσία τους προστετεύει, ως πρόσφυγες πολέμου, η συγκεκριμένη νομοθεσία παραβιάζεται συστηματικά στην Ελλάδα. Την Κυριακή 30 Νοεμβρίου έφτασαν και στον Πειραιά από την Ιεράπετρα Σύροι πρόσφυγες. Κάποιοι πήγαν στο Σύνταγμα για να βρουν τους υπόλοιπους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί και διεκδικούν να βρεθεί μια λύση για το πρόβλημά τους. Περίπου 30 από αυτούς μεταξύ αυτών πολλά παιδιά, θέλησαν να πάνε στην Κόρινθο όπου είχαν μεταφερθεί συγγενείς τους, που ήρθαν μαζί από τη Συρία αλλά δεν είχαν χαρτιά που να πιστοποιούν τα στοιχεία τους. Με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής του Δήμου Κερατσινίου-Δραπετσώνας και σε συνεννόηση με την περιφέρεια μισθώθηκε πούλμαν για να τους μεταφέρει στην Κόρινθο. Στη μέση της διαδρομής η αστυνομία σταμάτησε το πούλμαν και γύρισαν πίσω στο τμήμα μεταγωγών στην Πέτρου Ράλλη.

Από εκεί μετά από παρέμβαση δύο αντιδημάρχων του Άλλου Δρόμου και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Θοδωρή Δρίτσα έγινε συμφωνία να μεταφρθούν σε κτίριο του ΟΛΠ, εφόσον ο δήμαρχος Κορίνθου αρνήθηκε να τους δεχθει στην Κόρινθο. Οι περίπου 30 πρόσφυγες πολέμου έχουν ανάγκη από στέγη, νερό και τροφή. Οι ανάγκες αυτές γίνονται πιο επιτακτικές καθώς ο Δεκέμβρης προχωράει και ο καιρός θα επιδεινωθεί.

Η ελληνική πολιτεία δεν έχει προβλέψει τίποτα για αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι μετά τη δίνη του πολέμου έχουν να αντιμετωπίσουν βασικά βιωτικά προβλήματα. Οι αρχές της χώρας κάνουν επίδειξη εξουσίας και δύναμης.

Ως «Άλλος Δρόμος» καταδικάζουμε την αδιαφορία του ελληνικού κράτους στο ανθρωπιστικό πρόβλημα και τις πρακτικές της ελληνικής αστυνομίας. Αγωνιζόμαστε για δικαιώματα και άσυλο σε όλους τους πρόσφυγες πολέμου.

Καταδικάζουμε την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τους ιμπεριαλιστικούς, στρατιωτικούς μηχανισμούς. Παλεύουμε για παγκόσμια ειρήνη και δικαιώματα!

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑΣ

«ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ»

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΑΣΕΠ: ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΞΕΚΙΝΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΚΗ ΥΛΙΚΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ»